IMG_4671.JPG

Dobrodošli… :)

Na blog o svakodnevnom životu, izazovima u roditeljstvu, o ljubavi, sreći, životnim izazovima, iskustvima... Uz mnogo inspirativnih fotografija. Uživajte! 

Opadanje kose nakon porođaja

Opadanje kose nakon porođaja

Mama sa dugom kosom

Oduvek sam želela da budem mama sa dugom kosom. Možda je vama smešno, ali meni je to bila baš velika želja, jednako velika kao što mi je bila da nosim princeza venčanicu na svom venčanju. A tooo sam mnooogo želela! Kao kad dete želi da jednog dana poseti Disneyland. Ne znam da li ima veze sa tim što moja mama ima kratku kosu od kad znam za nju, pa sam u svojoj glavi povezala da sve mame imaju kratku kosu, a ne bih da se "ukalupim". (Znate ono – Jedna mama ima kratku kosu. Sve mame su lepe. Sve mame imaju kratku kosu. Ne znam ni da li tako ide, ali shvatate poentu.) :D

Želja mi se ostvarila, ali na kratko vreme. Bila sam mama sa dugom kosom nekoliko meseci, što niko sa strane nije ni znao jer je uglavnom bila vezana, tako da je svejedno bilo da li je duga ili kratka. Nekoliko meseci nakon porođaja sam je skratila mnogo, toliko mnogo da nikad pre nisam imala tako kratku kosu.

1b.jpg

Aaaaa, gubim kosu!

Šta se desilo? Trudnoća se desila, porođaj se desio, hormoni su se desili. Nakon dva-tri meseca je krenula mnogo da mi opada kosa. Prvo sam je primetila na gumici, pa smo se zabrinuli da nam se nije neki pas uselio u kuću, a da ne znamo – toliko je mnogo dlaka bilo. O pranju kose i češljanju da ne pričam. Možda je i delovalo da više opada baš zato što je bila preduga (do kraja leđa), ali nije bilo prijatno videti. Lomila sam se dugo šta da radim, plašila sam se kako će mi nova frizura stajati, šta ako budem izgledala kao dečačić ili još gore - kao baba. „Ionako ti je stalno vezana, neće biti neke razlike“, Žeca, ko bi drugi. =) Bum! 

2b.jpg

Stvarno, prestala sam da puštam kosu prvo zbog Teodore, a posle zato što me je bilo sramota jer je od pola leđa na dole ostala samo metla. To se istanjilo, to je opalo, to ne liči na kosu. Gde je nestala ona divna, bujna trudnička kosa? ☹ 


Mama koja ima frizuru

Presekla sam, otišli smo kod frizera i nova frizura je tu. Sad možda nisam mama sa dugom kosom, ali jesam mama koja ima frizuru. =) Što mi neko ranije nije rekao koliko je kratka kosa laka za održavanje? 15 minuta je potrebno za pranje i sušenje, a izgleda kao da sam se sat vremena mučila oko nje. Nema više klupka na glumici, kuca nam se odselila, Žeca se opet igra mojom kosom. 😊 Vreme vezivanja je prošlo. Osim kad se Tea namerači da me čupa. A voli to da radi više nego slušalice da grize.

7b.jpg

Nismo same

Zašto vam pišem sve ovo? Retko ko priča i piše o problemima koji se javljaju posle porođaja, a pogađa mnoge žene. Čuli smo svi da može da opada kosa zbog poremećaja hormona, ali da vam ostaju pramenovi u ruci svaki put kad prođete rukom kroz kosu?

Pila sam dodatne vitamine, pazila na ishranu, jednostavno – priroda je morala da odradi svoje. Uvek nam je lakše kad znamo da nismo same i da je poteškoća koja nas je snašla prolazne prirode. Svesna sam koliko je nama ženama bitna kosa, pa pored svih promena koje nam se dese, još i sa njom treba da se borimo.

Zato samo hrabro. Ako budete imale sličan problem, osmelite se, posetite frizera, odaberite frizuru koju nikad niste imale do sad, a oduvek ste želele da je probate. Osvežiće vas, oraspoložiće vas, osećate se lepše, novije... A ako se desi da vam se novi friz ne svidi, tu je gumica za kosu :D, pa u rep/punđu dok ne izraste, taman će se do tad obnoviti ono što je opalo. Sad bar imamo izgovor za vezanu kosu – naše male zvrkčiće.

I da vas obradujem, već imam ceo red nove kose, šiške mi nove rastu, mnogo je smešno, ali i slatko u isto vreme. Već između šestog i devetog meseca nakon porođaja kreću da se stabilizuju hormoni, samo budite strpljive. I ponavljajte mantru - proći će brzo! :)

TOP 5 SAVETA koji mogu da pomognu da se opadanje kose malo smanji

Znam da ima vas koje ne biste skratile kosu ni za šta na svetu (i ja sam bila jedna od vas), zato sam malo istraživala, čitala iskustva drugih mama, „listala“ forume i došla sam do top 5 stvari koje mame preporučuju i tvrde da im je bar malo smanjilo opadanje kose (nije potpuno, ali i to malo puno znači). Naravno, zdrava ishrana puna svežeg voća i povrća je preduslov za sve, kao i san ukoliko možete sebi da ga priuštite. 

  1. Kopriva – mame kažu (legenda kaže :D)  da im je najviše pomoglo pranje kose koprivom. Potrebno je da skuvate čaj od 2 pune supene kašike čaja od koprive i 2l vode. Kada provri, poklopite ga i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga je potrebno da čaj procedite i ostavite da se ohladi. Nakon pranja kose, samo kosu isperite čajem. Takođe, bilo bi dobro da popijete bar 1 šolju čaja od koprive dnevno. Što se mene tiče, korpivu nisam koristila nakon porođaja, nije mi pala na pamet, ali pre nekoliko godina jesam i bila sam oduševljena učinkom. Jedino što mi se nije svidelo jeste to da može malo da potamni kosu dužom upotrebom.

  2. Fitoval tablete i šampon – kupuju se u apoteci. Tvrde da im je ova kombinacija ubrzala rast i koliko toliko smanjila opadanje.

  3. Ricinusovo ulje – pre pranja kose namazati koren zagrejanim uljem i ostaviti da odstoji bar pola sata (može i preko noći ako imate vremena), nakon toga dobro isprati. 

  4. Maslinovo ulje, jedna supena kašika meda i jedna kašičica cimeta – namazati koren glave i kosu i držati bar 15 minuta, nakon toga isprati.

  5. Masaža temena glave – ovo nije moralo da ide kao zasebna stavka jer može da se kombinuje sa svim prethodnim. Masaža temena prilikom pranja kose poboljšava cirkulaciju krvi na površini kože.

Jeste li imale sličnih problema nakon porođaja? Ako jeste, kako ste se vi izborile sa opadanjem kose? Ako isprobate neki savet sa liste, pišite nam da li zaista pomaže. :)

Photo credit: Foto Mrvica

Prirodni porođaj uz stisak suprugove ruke

Prirodni porođaj uz stisak suprugove ruke

"Šeprtlja" mod

"Šeprtlja" mod