IMG_4671.JPG

Dobrodošli… :)

Na blog o svakodnevnom životu, izazovima u roditeljstvu, o ljubavi, sreći, životnim izazovima, iskustvima... Uz mnogo inspirativnih fotografija. Uživajte! 

Masaža za bebu – da ili ne

Masaža za bebu – da ili ne

Znate one preslatke klipove i slike beba koje uživaju u masaži? Prosto vam dođe da rodite bebu samo da biste je odveli na masažu i gledali je kako uživa u tome. 😊 Da li zaista bebe to toliko vole ili je u pitanju marketniški trik? Ja sam morala sama da se uverim, a sa vama ću podeliti naša iskustva. 😊

Kako smo se odlučili da krenemo na kurs?

Kada smo krenuli na časove, Tea nije bila oduševljena masažom. Generalno, do masaže nije uopšte bila rapoložena za bilo kakvu vrstu dodira (maženje, češkanje, pa čak i za ljubljenje je znala često da se buni). Teodora je malo zahtevnija beba. Imale smo komplikovaniji porođaj što, srećom, nikakve veće posledice nije ostavilo, ali sa njom je sve moralo sporije, nežnije, sa mnogo više razumevanja da bude. Pa samim tim i odlazak u nepoznat prostor pun nepoznatih ljudi sa određenim rasporedom koji treba da se ispoštuje nije zvučao kao realna aktivnost za nas. Već sam zamišljala kako ulazimo u prostoriju, blizanac Kreštalinović se probudi u njoj, hoće da sisa, a u stvari ipak neće, nego hoće da spava, ali ne može jer joj smeta buka. Tako da sam brzo odustala od te ideje dok nisam videla da je moja cimerka iz porodilišta Ana sa svojom bebicom (koja je za vreme pohađanja kursa imala nepunih mesec dana!) prošla kurs. Njeni utisci su me naterali da još jednom razmislim o pohađanju kursa. 

masaža za bebe

Kako izgledaju časovi masaže za bebe?

Sam kurs je osmišljen tako da prati ritam i potrebe bebe. Šta to znači? To znači da se masaža uvodi postepeno i iz tog razloga kurs traje 5 nedelja da bi na poslednjem času beba bila voljna i raspoložena za masažu celog tela. Drugo, što je meni tada bilo bitnije – beba može da radi šta joj se radi kad se njoj radi. 😊 Ako je gladna, možete da je podojite na času, ali imate i posebnu prostoriju ukoliko ne volite da dojite u javnosti (isto važi i za flašicu, kašicu, voćkicu...). Grupice su male, tako da nema straha od buke. Beba može i da odspava na času, a da ništa ne propustite jer tu je lutka Viktor da uskoči kada bekana spava. Odvija se u toplom i prijatnom prostoru, a u pozadini se uvek čuje neka divna muzika (muziku dobijate na mail da biste imali sve preduslove da masažu nastavite da koristite i kod kuće).

beba na masaži

Ono što nismo očekivali od jednog kursa masaže:

Na svakom času pored masaže, naučite i dosta korisnih stvari o samom povezivanju sa bebom, o važnosti dodira koji može da unapredi i podstakne razvoj (naročito u prvoj godini života), kako i zašto treba da uuuuspooriiiteee (nisam ni bila svesna koliko brzam, i dalje nisam potpuno savladala veštinu usporavanja, ali bar se trudim), kako da tumačite bebin plač, kako da unapredite roditeljske veštine i da vam ne otkrivam baš sve. :D Na kraju časa imate vremena da se podružite i razmenite iskustva sa drugim roditeljima.

čas masaže za bebe

Nakon svakog časa dobija se materijal za teorijski deo o kome smo na času govorili, kao i same pokrete masaže. Tu su i poklončići za sve polaznike. A vredna Nana tokom časa ne miruje - nego dok mi uvežbavamo masažu sa bekanama, ona fotka kako bismo imali i divne uspomene za ceo život. I posle svakog časa nam svima pošalje personalizovan mail sa našim slikama (izdvoji slike samo vas i vaše bebe!) i pošalje muziku ili neki dodatni tekst, materijal, tips and tricks. Na kraju kursa dobili smo i diplomu (Teodorina prva diploma). 😊

Ono što je meni još bilo zanimljivo jeste to da kursu uglavnom prisustvuju i tate, koje su aktivniji u masiranju od mama. :D Da, da, bravo za tate!

FotoMrvica - Masaza_036.jpg

I kako je to Teodora reagovala na dodir?

Kao što sam pomenula, masaža se uvodi postepeno, deo po deo. Bebe uglavnom leže na leđima dok im roditelji masiraju nožice. Sve bebe, ali ne i Teodora. Kako je rano naučila da se okrene sa leđa na stomak, nije bilo šanse zadržati je na leđima, tako da smo mi izvodili razne akrobacije kako bismo uspeli da ispratimo čas. Na samom početku nije bila raspoložena da me pusti da je masiram duže od minuta, a i taj minut ako baš zaslužim. Pre početka masaže tražimo dozvolu od bebe (dobro ste pročitali) kako bismo mogli uopšte da krenemo sa masiranjem. Tako da ako bekana nije raspoložena, nema siljenja ničega. Kako je kurs osmišljen tako da obuči roditelje da sami kod kuće nastave sa masažicama, mi smo od prvog časa uveli svakodnevni ritual. Prvo je bilo uz negodovanje i raznorazno izigravanje klovna kako bi izdržala bar malo, međutim kako su dani prolazili, Tea je počela da se raduje mom traženju dozvole za masažu. I dalje su to bili kratki trenuci, ali je vredelo. Na poslednjem času (posle 5 nedelja), uspele smo skoro celu masažu celog tela da izvedemo.

povezanost mame i bebe

Sada ne prođe dan da se ne izmasiramo. Žeca se stalno šali da ima bolji tretman od svetskih sportista. 😊 Ne samo da je zavolela masažu, nego nam nekad služi i kao aktivnost za vraćanje osmeha na lice kada je neraspoložena. Pored toga što je zavolela masažu, postala je tako velika maaazaaa. 😊 Verujem da nema samo masaža ulogu u tome, ali sam sigurna da nam je dosta pomogla da se izborimo sa porođajnim traumama koje su ostavile traga.

Masaža za bebu?

masaža beba

Da, da i da!!! Ne može da škodi, a može mnogo da koristi! =)

Imate li vi iskustva sa masažom za bebe i kakva su? Ili imate neki drugi dnevni ritual sa bebom? 

Pišite mi. Jedva čekam da razmenimo iskustva. :)


P. S. Za detaljnije informacije o kursu koji smo mi prošle, posetite sajt SynchronyLab.

Photo credit:Foto Mrvica

Kupanje kao spas

Kupanje kao spas